5 ingrediente pe care NU le vei intalni in compozitiile olfactive arabesti
In parfumerie, ca orice alt domeniu, fiecare cultura are un stil distinct si o traditie proprie care defineste experienta si emotia fiecarui parfum. Parfumurile arabesti, recunoscute si apreciate de clientii din intreaga lume pentru notele intense si senzuale ocupa un loc special in ceea ce priveste diversitatea esentelor.
In ultimii 10 ani, tot mai multe case de parfumuri occidentale au incercat sa ”imprumute” din misterul si opulenta miresmelor orientale, dar nu prea le-a reusit. Asta s-a intamplat, in mare masura, pentru ca unicitatea parfumurilor arabesti este data de ingredientele si tehnicile de productie autentice, pastrate cu sfintenie si transmise din generatie in generatie.
Pentru ca in Orientul Mijlociu parfumul este cea mai validata forma de exprimare personala, care defineste individualitatea si valorile fiecaruia, pentru a o obtine parfumierii arabi evita, cu orice pret:
Notele marine
Notele marine sunt frecvent intalnite in parfumeria occidentala pentru ca ne creeaza amintiri legate de briza sarata, marea sau oceanul si aerul de mare, deci inspira la relaxare si petrecerea timpul in natura.
In parfumeria arabeasca aceste note sunt aproape inexistente. De ce?! Cultura orientala se centreaza in jurul desertului, al caldurii si al vegetatiei specifice, astfel ca inspiratia marina este greu de inteles si chiar irelevanta. De aceea, in loc de briza marina, in parfumurile arabesti vom simti adesea arderi de rasini exotice si nuante calde, care evoca nisipurile fierbinti ale desertului. Absenta acestor note marine nu este neaparat o lipsa, ci mai degraba o alegere culturala care aduce autenticitate.
Notele citrice, o prospetime prea efemera
Notele de lamaie, bergamota, portocala sau grapefruit se numara printre cele mai folosite in parfumeria occidentala, dar pentru ca sunt extrem de volatile in Orientul Mijlociu nu sunt la fel de pretuite. Parfumurile arabesti sunt construite pe note care persista in timp (oudul, moscul si ambra), dar creeaza si o aura misterioasa si senzuala constanta. Pentru cei care prefera parfumuri arabesti Al Haramain, efemeritatea este o slabiciune, iar absenta acestora garantia ca mireasma va ramane neschimbata pe tot parcursul zilei.
Lavanda, prea lejera pentru gusturile arabesti
In cazul parfumurilor occidentale, lavanda este inclusa in compozitiile ce se doresc a avea o nota florala calmanta si subtila. Dar in parfumeria arabeasca lavanda este aproape absenta, nu din caracterului usor si efemer, ci si unor diferente fundamentale de gust, traditie si perceptie olfactiva.
Parfumurile arabesti trebuie sa fie bogate, dense si senzuale, iar lavanda pur si simplu nu se incadreaza in acest stil olfactiv. In parfumeria orientala, notele florale sunt adesea extrase din trandafirul de Damasc sau iasomia araba, flori cu o putere olfactiva si un caracter mult mai intens. Aceste esente florale nu sunt doar mai puternice, dar si mai persistente, potrivindu-se mai bine cu dorinta de a crea un parfum care nu doar ca seduce, ci captiveaza toate simturile.
In Orientul Mijlociu, lavanda ar parea o alegere prea banala in raport cu compozitiile misterioase ale parfumurilor arabesti, menite sa inspire incredere, putere si opulenta, atribute pe care lavanda nu le poate aduce.
Vanilia, prea comuna pentru rafinamentul arabesc
Vanilia este extrem de populara in parfumeria occidentala datorita aromei dulci, care evoca tandretea si confortul. Dar pentru o cultura in care parfumul trebuie sa evoce misterul si complexitatea, dulceata vaniliei este prea simplista. In locul acestea parfumierii prefera sa foloseasca smirna, balsamul de Peru sau lemnul de santal, considerate mult mai sofisticate si mai potrivite pentru un parfum care evoca opulenta.
Florile de camp, arome naive, lipsite de complexitate
Florile de camp ocupa un loc fruntas in parfumeria occidentala, in compozitii ce evoca prospetimea, inocenta si bucuria oferita de natura. Dar in Orient florile de camp sunt considerate prea simple, prea ”naive” pentru stilul sofisticat pe care il evoca parfumurile arabesti.
Un alt aspect care explica absenta florilor de camp din parfumeria arabeasca este legatura cu mediul natural al Orientului Mijlociu. In culturile din aceasta regiune nu exista o istorie a campiilor verzi si inflorite, ci mai degraba a peisajelor aride, a deserturilor si oazelor, unde trandafirul de Damasc si iasomia arabeasca sunt cele mai apreciate.